Procesul creativ​

Fabricarea articolelor din sticla este in esenta o arta a focului. Sticla parca isi alege adeptii si prinde contur doar in mainile celor care stiu ce isi doresc de la viata.

Artistul Iulian Bordianu este dovada unei pasiuni transmisa din generatie in generatie.

Nascut pe 9 iulie 1982 in Dorohoi, Botosani, Iulian Bordianu a dus mai departe pactul semnat in lava de catre tatal sau. Dan Bordianu, tatal artistului renumit astazi international a fost Maestru Sticlar al atelierului de creatie.

O mare parte din timp, economia orasului Dorohoi se baza pe o productie diversa furnizata de Fabrica de sticla Stipo. Se poate spune ca destinul a fost deja ales in cazul artistului Iulian Bordianu. Crescut si calit printre jocurile vii ale focului din atelierul tatalui sau, acesta a dus mai departe valorile traditiei de prelucrare a sticlei.

bordianu_glass_studio

Tineretea

Anii tineretii si i-a dedicat pasiunii pentru sticla. Dedicat in totalitate artei, dupa ce a abolvit Academia de Arta din Iasi, specializarea Artele Focului, artistul a parasit plaiurile autohtone in scopul cautarii adevaratei origini ale sticlei.

Studii

Prin munca si dedicare, a obtinut o bursa pentru studii tocmai la Studio Berengo Murano in Venetia, Italia.

Desavarsirea artistului

Este cunoscut faptul ca procesul de fabricare al sticlei de Murano a fost multa vreme tinut secret. Mestesugul prelucrarii nisipului special de Murano era transmis doar intre localnici. Acestia aveau de respectat reguli stricte impuse de conducatorii vremurilor apuse. Se poate spune ca Murano este sticla ce a colorat istoria.

Formula secreta alcatuita din nisip, soda si alte componente, alaturi de suflarea magica, a fost dezvaluita artistului Iulian Bordianu. Astfel, obiectele aduse la viata prin tehnica de suflare a sticlei manual sunt rezultatul a unei munci asidue. Importanta provocare in viziunea artistului este lupta cu focul. Un element puternic al naturii, prin urmare un adversar complex. In primul rand, sticla nu se lasa controlata. Este nevoie de ani de experienta, maiestrie si temperaturi optime.

Fiind un liant intre doua forte puternice ale naturii – pamantul si focul, artistul Iulian Bordianu isi creeaza un portofoliu cu tematica fantastica si abstracta. Lucrarile sale efervescente in esenta prezinta o aura medievala. O intorcere in istorie a reprezentat mereu o solutie problemelor actuale.

Articolele artistice se regasesc sub domnia unui joc dinamic al luminii completat de o paleta cromatica desprinsa dintr-un taram fantastic.

Paradoxul dintre sensibilitatea artistica si determinarea unui caracter puternic invaluie obiectele in originalitate.

Bijuteriile colorate ce impodobesc paharele par a fi ofrande aduse timpului si traditiei locale.

Ce anume il inspira pe artistul Iulian Bordianu?

Din spusele acestuia, inspiratia vine din natura, din fantastic, din viata reala si din interior – pe scurt din elementele ce infrumuseteaza viata. Lucrarile unicate sunt realizate manual prin suflare in conditiile unor temperaturi ce depasesc 1200 de grade Celsius.

Intors pe teritoriul romanesc, expozitiile sub diverse denumiri intrec asteptarile criticilor de arta. Una dintre aceste opere poarta denumirea Mesaje din sticla. O expozitie permanenta cu vanzare este tocmai in Murano – Venetia in Galeria Orovetro. O nota a exigentelor personale se observa din originalitatea discursului cromatic si formele atent finisate. Captivat de mirajul focului, artistul Iulian Bordianu isi lasa amprenta orelor infinite dedicate muncii.

Secretul succesului se remarca in cele din urma in ceea ce inseamna intorcerea la valorile traditiei – ceea ce defineste in esenta plaiurile de origine.